Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Rozumím
vyhledavani
kontakty
 

Ostruhová 58, 276 01 Mělník (GPS 50°21'11"N, 14°28'26.3"E)

mail@zelvi-doupe.cz
MOB: 774 058 382 (telefon v pracovní době, jinak pouze sms)

otevírací doba v obchodě i v kavárně

pondělí až sobota 10 - 18
neděle ZAVŘENO
(prázdniny, svátky a ostatní zavíračky upřesňujeme v Aktualitách)

Ve všední den tu většinou býváme už od osmi, po dohodě tu umíme být i jindy, než je uvedeno...
Vše podle hesla: kniha a káva na vás mají vždycky čas.

EET | Kontakty | | Logotypy | Přátelé Želvy, o. s.

Tradiční Masala Chai – kořeněný čaj

Datum: 23.04.2009, autor: Bohunka Samková

CHAI - nová dobrůtka v kavárně - přijďte ochutnat

Něco z historie

Čajové rostliny se vyskytovaly volně v Assam regionu již od starověku. Historicky se bylinné čaje v jižní Asii používaly jako lék, nikoliv jako nápoj. Některé z Chai masala koření směsí,které se používají v současné době, pochází z ájurvédských lékařských textů.

Čaj jako nápoj se v Indii začal více konzumovat až po agresivní reklamní kampani, kterou vedlo Indické čajové sdružení (vedeno Brity) na počátku 20. století, které vyzvalo majitele, aby do svých továren, dolů, hutí a textilních dílen zavedli tzv. čajové přestávky pro zaměstnance.
Masala Chai (původně nejvíce oblíben a prosazován Brity) se ve své současné podobě již pevně etabloval jako oblíbený nápoj, a to nejen ve Velké Británii, ale rozšířil se jako nápoj i po jižní Asii a do zbytku světa.

Příprava:

Nejjednodušší tradiční způsob přípravy masala Chai je povařit směs mléka, vody s volných lístkú čaje, sladidla, a celého koření. Indické trhy po celém světě prodávají různé značky "Chai masala" - "čajového koření". Mnoho domácností používá směs své vlastní výroby. To platí i o přípravě čaje.Existují různé postupy.

Složení:

Masalu Chai lze považovat za druh čaje,který má velké množství různých variant. Nicméně všechny druhy masala Chai mají následující čtyři základní komponenty:

Čaj - obvykle silný černý čaj,
Sladidlo - obyčejný bílý cukr je dostatečný, i když jednotlivé chutě podpoří hnědý cukr, palmový, kokosový cukr, nebo med. Sladidla se používá často velké množství, aby se rozvinula zajímavá chuť koření.
Mléko - obvykle se používá plnotučné mléko pro svou bohatou chuť. Obecně platí, že Masala Chai vyrobíme smícháním 1 / 4 až 1 / 2 části mléka s vodou a ohřevem na teplotu blízké varu nebo úplného varu.
Koření - tradiční Masala Chai je osvěžující, silně kořeněný nápoj. Obsahuje obvykle jedno nebo kombinaci z následujících druhů koření: kardamom, skořice, zázvor, badyán, zrnko pepře a hřebíčku.
Tradičně - kardamon je dominantním kořením. Indické směsi rovněž obsahují hřebíček, zázvor, nebo černý pepř; poslední dva přidají příjemně pikantní chuť. V Indii se obvykle používá čerstvý zázvor.
Nicméně, v západní Indii jsou mátové listy považovány za nejvýznamější složku. Koření jako badyán, černý pepř a skořice jsou vyloučeny. V kašmírské verzi Chai je uvařen se zeleným čajem namísto černého čaje a má mnohem jemnější směs obsahující: mandle, kardamom, skořice, hřebíček a někdy šafrán.
Další možné přísady: muškát, růžové aromatické lístky nebo kořen lékořice. Mnozí „Zápaďané" často konzumují svůj "Chai" jako kýčovitý ledový nápoj připomínající mléčný nápoj, který je kořeněný jako horký čaj.

Želví doupě vám nabízí zajímavou, chuťově vyváženou variantu Massala Chai.
Přijďte ochutnat.
ŽELVÁCI.



↑ nahoru